Naamgeving

2018

Brouwerij De Koperen Markies herkomstbenaming
Aangezien de regio Asse/Affligem/Aalst behoort tot de oudste hopregio van België, was het oorspronkelijk de bedoeling om de brouwerij "De Koperen Duvel" te noemen. Dit omwille van "Den Hopduvel" die symbool stond voor hevige winden die Asse konden teisteren in de maanden juli en augustus en waarbij de hopvelden dan veel schade opliepen en een deel van de hopoogst verloren ging.

Maar tijdens de registratie van deze naamgeving tekende een niet nader genoemde brouwerij verzet aan. Er werd besloten om een andere benaming te zoeken.

De Marquis Dreef
Aangezien de brouwer gevestigd is in een straat die in vroegere tijden "Marquis Dreef" noemde, werd voor deze benaming geopteerd. De geschiedenis van deze dreef gaat terug naar de 17e en 18e eeuw toen Asse en omstreken de eigendom was van een rijke familie "De Cotereau". Zij hadden hun kasteel in Steenokkerzeel en in Asse een buitenverblijf dat via de Markiesdreef kon worden bereikt. De leden van deze familie liggen begraven in de St-Martinuskerk te Asse en het portret van Marie De Cotereau is nog steeds te bezichtigen in de eetzaal van de gasthuiszusters te Asse. Zij heeft o.a. gezorgd voor de heropbouw van het gasthuis (1647) nadat de Geuzen het gasthuis in puin hadden gelegd en van de kapel een herberg hadden gemaakt.

De Koperen Markies
Duvel veranderde dus in Markies en de nieuwe naam voor zowel de brouwerij als de eerste bierlijn was geboren: “De Koperen Markies”. De Koperen Markies staat vandaag de dag voor pure en smaakvolle Brabantse streekbieren die ambachtelijk gebrouwen zijn.