Natuurlijke ingrediënten
Bier is een natuurlijk product en bestaat uit minstens vier basisingrediënten: water, mout, hop en gist. Bij De Koperen Markies ontwikkelen we onze eigen recepten en verfijnen we de smaken door verschillende mouten, granen en hopsoorten te combineren met vruchten, bloemen en kruiden. Voor onze producten werken we zoveel mogelijk met lokale kwaliteitsproducten. Bovendien gebruiken we geen bewaarmiddelen in onze bieren.
Ambachtelijk vakmanschap
Onze bieren brouwen we eigenhandig, op ambachtelijke wijze, met het nodige vakmanschap en wetenschappelijke knowhow. Onze bieren worden niet gefilterd noch gepasteuriseerd en behouden daardoor een mooie frisheid.
Het brouwproces in actie...
Stap 1
Mouten
Om bier te brouwen maakt men hoofdzakelijk gebruik van gerst maar ook van tarwe, rogge, haver en spelt. Het graan dient eerst behandeld te worden om te kunnen brouwen. Deze behandeling heet mouten. Hierbij wordt het graan brouwrijp gemaakt door het te weken, te kiemen en te drogen. Deze stap bepaalt voor een groot stuk de kleur, het aroma en de smaak van de mout. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen, hoe donkerder de mout. Tijdens het mouten hebben zich in de graankorrel enzymen gevormd die later nodig zijn om het zetmeel uit de korrel om te zetten in suiker. Mouten gebeurt in een mouterij. De brouwer selecteert zelf de gewenste soorten mout.
Stap 3
Maischen
De geschrote mout wordt toegevoegd (gestort) in het brouwwater in de maischketel. Dit mengsel noemt men het beslag. Door het moutbeslag stapsgewijs tot verschillende temperaturen te verwarmen, zetten de enzymen het zetmeel om in vergistbare en niet-vergistbare suikers. Dit proces heet maischen. De vergistbare suikers leveren een droger bier op, terwijl de niet-vergistbare suikers zorgen voor een volmondiger bier. Naargelang de stappen, temperaturen en tijd kan de brouwer de hoeveelheid vergistbare en niet-vergistbare suikers bepalen.
Stap 5
Koken van het wort
Het wort komt nu in de kookketel. Het koken is nodig om verschillende redenen. De langdurige verhitting steriliseert het mengsel. Het zorgt ervoor dat de grote eiwitmoleculen uit het wort worden verwijderd, dat ongewenste vluchtige stoffen uit het wort verdampen en dat bitterstoffen in de wort oplossen. Bij het begin van het kookproces worden bitterhoppen toegevoegd en op het einde aromahoppen. Deze laatste hoppen voegen extra smaak- en aromacomponenten toe. Hoe lang het brouwsel in totaal moet koken, hangt af van de bierstijl, maar steeds minimum 1 uur.
Stap 7
Gisting
Het afgekoelde wort gaat in de gistingstank. De gist wordt toegevoegd en deze gaat de suikers in het wort omzetten naar alcohol, koolzuurgas en heel wat andere aromacomponenten. Vanaf dit moment spreken we voor het eerst van bier. Het hele proces duurt een week tot meerdere weken, afhankelijk van de gebruikte gist en het bierrecept.
Stap 9
Bottelen
Na de weken van lagering is het tijd om het bier te bottelen. Aan het bier voegen we een kleine hoeveelheid gist en suiker toe alvorens we de flesjes afvullen. Daarna krijgen de flessen hun kroonkurk, huls en etiket voor ze in bakken of dozen gaan.
Stap 11
Distribueren
Als het bier hergist is en nog enkele maanden heeft gerijpt in ons magazijn, brengen wij het met onze Koperen Markies- en Bronzen Baron bestelwagens naar cafés, restaurants, supermarkten, drankenhandels… en zo tot bij u.
Stap 2
Schroten
De moutkorrels moeten gebroken worden zodat het zetmeel vrijkomt en het kaf (vliesje) van de korrels loskomt. Dit noemt men het schroten van de mout. Dit gebeurt in de schrootmolen. Het zetmeel is belangrijk in de volgende stap en het kaf is belangrijk nadien voor het filteren.
Stap 4
Filteren en spoelen
De volgende stap is het filteren van het suikerrijke beslag. Het hete beslag wordt naar de filterkuip gepompt. De kafdeeltjes van de mout vormen op de bodem een filterbed waar de zoete vloeistof rustig doorsijpelt. We spoelen het filterbed met warm water om zoveel mogelijk suikers mee te nemen die nog in het filterbed zitten. De heldere suikerrijke vloeistof die overblijft heet wort. De natte kafdeeltjes die in de filterkuip achterblijven, ook draf genoemd, dienen uiteindelijk als veevoeder.
Stap 6
Koelen
Na het koken gaat het wort naar de gistingstank. De hete wort moet zo snel mogelijk afkoelen naar een temperatuur waarbij het gistingsproces in gang kan komen. Hiervoor gebruiken we een platenkoeler. Langs de ene zijde van de platenkoeler pompen we het hete wort erdoor, langs de andere zijde koud water. Het hete wort geeft zo zijn warmte af aan het koude water.
Stap 8
Lageren
Na de hoofdgisting laten we het bier lageren. Het bier wordt gedurende enkele weken naar een lage temperatuur gebracht. Tijdens deze periode kan het bier rusten en rijpen. De gistcellen zakken naar de bodem en het bier klaart uit.
Stap 10
Hergisten
De afgewerkte flesjes blijven nog 2 weken in een warme kamer voor de hergisting op fles. Tijdens deze hergisting ontstaat er extra koolzuurgas. Dit zorgt voor de fijne gasbelletjes in het bier die nodig zijn voor een mooie schuimkraag bij het uitschenken. Na het hergistingsproces en een bijkomende rijping in onze kelders is het bier klaar voor distributie.
Stap 12
Proeven
Tot slot kan u naar hartelust proeven en genieten van onze lokale speciaalbieren. Gezondheid!
Stap 1
Mouten
Om bier te brouwen maakt men hoofdzakelijk gebruik van gerst maar ook van tarwe, rogge, haver en spelt. Het graan dient eerst behandeld te worden om te kunnen brouwen. Deze behandeling heet mouten. Hierbij wordt het graan brouwrijp gemaakt door het te weken, te kiemen en te drogen. Deze stap bepaalt voor een groot stuk de kleur, het aroma en de smaak van de mout. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen, hoe donkerder de mout. Tijdens het mouten hebben zich in de graankorrel enzymen gevormd die later nodig zijn om het zetmeel uit de korrel om te zetten in suiker. Mouten gebeurt in een mouterij. De brouwer selecteert zelf de gewenste soorten mout.
Stap 2
Schroten
De moutkorrels moeten gebroken worden zodat het zetmeel vrijkomt en het kaf (vliesje) van de korrels loskomt. Dit noemt men het schroten van de mout. Dit gebeurt in de schrootmolen. Het zetmeel is belangrijk in de volgende stap en het kaf is belangrijk nadien voor het filteren.
Stap 3
Maischen
De geschrote mout wordt toegevoegd (gestort) in het brouwwater in de maischketel. Dit mengsel noemt men het beslag. Door het moutbeslag stapsgewijs tot verschillende temperaturen te verwarmen, zetten de enzymen het zetmeel om in vergistbare en niet-vergistbare suikers. Dit proces heet maischen. De vergistbare suikers leveren een droger bier op, terwijl de niet-vergistbare suikers zorgen voor een volmondiger bier. Naargelang de stappen, temperaturen en tijd kan de brouwer de hoeveelheid vergistbare en niet-vergistbare suikers bepalen.
Stap 4
Filteren en spoelen
De volgende stap is het filteren van het suikerrijke beslag. Het hete beslag wordt naar de filterkuip gepompt. De kafdeeltjes van de mout vormen op de bodem een filterbed waar de zoete vloeistof rustig doorsijpelt. We spoelen het filterbed met warm water om zoveel mogelijk suikers mee te nemen die nog in het filterbed zitten. De heldere suikerrijke vloeistof die overblijft heet wort. De natte kafdeeltjes die in de filterkuip achterblijven, ook draf genoemd, dienen uiteindelijk als veevoeder.
Stap 5
Koken van het wort
Het wort komt nu in de kookketel. Het koken is nodig om verschillende redenen. De langdurige verhitting steriliseert het mengsel. Het zorgt ervoor dat de grote eiwitmoleculen uit het wort worden verwijderd, dat ongewenste vluchtige stoffen uit het wort verdampen en dat bitterstoffen in de wort oplossen. Bij het begin van het kookproces worden bitterhoppen toegevoegd en op het einde aromahoppen. Deze laatste hoppen voegen extra smaak- en aromacomponenten toe. Hoe lang het brouwsel in totaal moet koken, hangt af van de bierstijl, maar steeds minimum 1 uur.
Stap 6
Koelen
Na het koken gaat het wort naar de gistingstank. De hete wort moet zo snel mogelijk afkoelen naar een temperatuur waarbij het gistingsproces in gang kan komen. Hiervoor gebruiken we een platenkoeler. Langs de ene zijde van de platenkoeler pompen we het hete wort erdoor, langs de andere zijde koud water. Het hete wort geeft zo zijn warmte af aan het koude water.
Stap 7
Gisting
Het afgekoelde wort gaat in de gistingstank. De gist wordt toegevoegd en deze gaat de suikers in het wort omzetten naar alcohol, koolzuurgas en heel wat andere aromacomponenten. Vanaf dit moment spreken we voor het eerst van bier. Het hele proces duurt een week tot meerdere weken, afhankelijk van de gebruikte gist en het bierrecept.
Stap 8
Lageren
Na de hoofdgisting laten we het bier lageren. Het bier wordt gedurende enkele weken naar een lage temperatuur gebracht. Tijdens deze periode kan het bier rusten en rijpen. De gistcellen zakken naar de bodem en het bier klaart uit.
Stap 9
Bottelen
Na de weken van lagering is het tijd om het bier te bottelen. Aan het bier voegen we een kleine hoeveelheid gist en suiker toe alvorens we de flesjes afvullen. Daarna krijgen de flessen hun kroonkurk, huls en etiket voor ze in bakken of dozen gaan.
Stap 10
Hergisten
De afgewerkte flesjes blijven nog 2 weken in een warme kamer voor de hergisting op fles. Tijdens deze hergisting ontstaat er extra koolzuurgas. Dit zorgt voor de fijne gasbelletjes in het bier die nodig zijn voor een mooie schuimkraag bij het uitschenken. Na het hergistingsproces en een bijkomende rijping in onze kelders is het bier klaar voor distributie.
Stap 11
Distribueren
Als het bier hergist is en nog enkele maanden heeft gerijpt in ons magazijn, brengen wij het met onze Koperen Markies- en Bronzen Baron bestelwagens naar cafés, restaurants, supermarkten, drankenhandels… en zo tot bij u.
Stap 12
Proeven
Tot slot kan u naar hartelust proeven en genieten van onze lokale speciaalbieren. Gezondheid!
We gebruiken cookies om je surfervaring te verbeteren
De Koperen Markies maakt gebruik van cookies op de website om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert, om deze te personaliseren op basis van je interesses en om je surfervaring te optimaliseren. Niet-noodzakelijke cookies kunnen door derden worden geplaatst wanneer we embedded content plaatsen, zoals YouTube-video's of Google Maps. Deze cookies kunnen worden uitgeschakeld of verwijderd in de browserinstellingen. Wilt je meer weten? Lees onze privacy- en cookieverklaring.
Met de noodzakelijke functionele cookies zorgen we ervoor dat de website goed werkt. Je kan ze niet uitschakelen.
We analyseren anoniem het gebruik van de website zodat we verbeteringen kunnen aanbrengen. Als je de anonimisering uitschakelt door het selectievakje aan te vinken, kunnen we je gegevens gebruiken om jouw en andermans surfervaring op onze website te personaliseren en optimaliseren.