De brouwers

2015 & 2018

Hugo Mertens
Hugo Mertens, de brouwer van De Koperen Markies, heeft een vorming gehad in chemie, biochemie, microbiologie, wijntechnologie en fermentatietechnieken en is gedurende heel wat jaren in zijn vrije tijd bezig geweest met de productie van fruitwijnen en alcoholische dranken.

Bij het begin van zijn carrière was het initieel de bedoeling om te starten met de commercialisatie van fruitwijnen maar uiteindelijk werd beslist om in de medische wereld te stappen. Daar was hij gedurende meer dan 30 jaar actief in verschillende grote bedrijven en was vooral gespecialiseerd in het opbouwen en structureren van bedrijven.

Zijn streefdoel was altijd om op latere leeftijd terug te keren naar zijn passie en te starten met de productie van alcoholische dranken. Daarom heeft hij ook de Brouwerijschool gevolgd in Gent en is ook de opleiding tot distillateur van alcoholische dranken gaan volgen in Hasselt, de jeneverstad van België.

In februari 2018 besloot Hugo dat het tijd was om van zijn passie zijn beroep te maken en stapte hij fulltime in het brouwersvak.

Erwin Van Broeck
In 2012 begon Erwin als hobbybrouwer te experimenteren met enkele zelfbrouwpakketten om zijn eigen bieren te brouwen. Al snel ondervond hij dat spelend met de ingrediënten, tijden en temperaturen er oneindig veel smaken, kleuren en geuren mogelijk zijn. Maar ook dat het niet altijd even gemakkelijk is om alle belangrijke factoren bij het brouwen van bier minutieus onder controle te houden. Elk verschil in het proces zorgt voor een ander resultaat op het einde. 

In 2015 zocht de CEO van het bedrijf SDP, Luc De Cock, ter ere van het 30-jarige bestaan van het bedrijf, iemand die kon helpen een eigen bierrecept te creëren en dit in grote hoeveelheden te brouwen. Die hulp vonden ze bij Erwin, die ook actief was binnen datzelfde bedrijf. Hij volgde extra opleidingen om zijn kennis naar een professioneel niveau te tillen en alle kneepjes van het bierbrouwen onder de knie te krijgen.

Het SDP-bier “Esdeepeeken blond” bleek al gauw een succes. De vraag bleef steeds groeien waardoor ze uitkeken naar een brouwerij om mee samen te werken. Vandaag de dag brouwt en ontwikkelt Erwin nog steeds op ambachtelijke wijze en vol passie in samenwerking met Hugo de Bronzen Baron bieren voor brouwerij De Koperen Markies.