Beerpairing: welk bier combineren met welk gerecht?

Op deze pagina:
Waarom beerpairing?
De basisprincipes van beerpairing

Waarom beerpairing?
Steeds meer bierdrinkers combineren hun maaltijd met bijpassende bieren en ook op restaurants wordt een goede bierkaart onmisbaar. Bier en eten combineert namelijk veelzijdiger en gemakkelijker dan wijn en eten. Dit komt omdat bier uit meer ingrediënten bestaat die meer unieke en uitgesproken smaakcomponenten kan toevoegen aan het smakenpallet van een gerecht. De intensiteit van bitterheid in het bier is vaak afkomstig van de hop en de mout, het zuur komt vooral van gist of fruitsoorten en zoetigheid, tenslotte, komt vaak van de hoeveelheid alcohol en smaakmakers. Wanneer de smaakcomponenten van het bier en het gerecht goed samengaan, versterken beiden elkaar niet alleen maar tillen ze heel het gerecht naar een hoger niveau.

De basisprincipes van beerpairing
Beerpairing is niet moeilijk wanneer u rekening houdt met een aantal basisprincipes. Deze basisprincipes leggen we hieronder kort uit. Aangezien over smaken niet te twisten valt, is beerpairing dan ook geen exacte wetenschap. Blijven experimenteren en combineren is dus de boodschap, ook als het eens misloopt.

 1. Ga van licht naar zwaar
  Net zoals de gerechten op de menukaart, gaat u best van licht naar zwaar qua bierkeuzes tijdens de maaltijd. U begint met een licht bier, zoals een pils, bij het aperitief en eindigt de maaltijd met een zwaar bier, zoals een tripel.
   
 2. Zoek de hoofdsmaak van uw gerecht
  De hoofdsmaak van het gerecht bepaalt met wat voor bier u het gaat combineren. Deze kan zout, zoet, bitter, zuur of umami (hartig) zijn. De gebruikte bereidingswijze en de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten spelen hierin een grote rol.
   
 3. Zorg dat de smaak van het bier bij het gerecht past
  Net zoals het bij koken met bier belangrijk is, moet ook bij beerpairing de smaak van het bier bij het gerecht passen: ofwel gaat u voor gelijke smaken die elkaar versterken, ofwel gaat u voor tegengestelde smaken die voor een heel nieuwe ervaring zorgen. Voor bierpairing geldt hetzelfde principe.