Koken met bier: 7 do's en don'ts

Op deze pagina:
Waarom koken met bier?
Bier steeds op een andere manier
Do's en don'ts

Waarom koken met bier?
Steeds meer koks experimenteren met bier in de keuken en vervangen de gebruikelijke wijn door een heerlijk speciaalbier. Dit komt omdat bier uit meer ingrediënten bestaat die meer unieke en uitgesproken smaakcomponenten kunnen toevoegen aan een gerecht. Zo is er de hop die zorgt voor de bitterheid van het bier met als gevolg een heerlijk bittere toets in een gerecht. Daarnaast voegen ook de verschillende soorten kruiden en gebrande mouten die eigen zijn voor elk bier complexere smaakaccenten toe. Ook gist kan aroma geven. Ten slotte kan ook het suikergehalte van het bier voor een zoete toevoeging aan een gerecht zorgen, of net hartig als de suiker ‘verbrandt’. Bier is dus het ideale ingrediënt om een gerecht intenser te maken en net dat nodige tikkeltje zoet of bitter toe te voegen.

Bier steeds op een andere manier
De klassieke bereidingswijze die iedereen kent, is ongetwijfeld het bier laten meepruttelen in een stoofpot. Maar behalve stoven, kunt u nog op tal van andere manieren koken met bier. Zo kunt  u bier ook gebruiken als marinade, mee laten grillen op de barbecue, bakken in de oven of koken in een soep,… U kan het koud in een saus gebruiken, mengen en bevriezen in ijs of u kan er net zo goed een beslag luchtig mee maken of een gerecht afblussen. Door te experimenten met verschillende bereidingswijzen kan u bier dus niet alleen gebruiken in hoofdgerechten, maar ook in voorgerechten en desserts.

Do's en don'ts
Voor het koken met bier is het belangrijk om een aantal tips en vuistregels in gedachten te houden. Wij geven hieronder enkele do’s en don’ts die u kunnen helpen om de kunst van koken met bier onder de knie te krijgen.

 1. Gebruik kleine flesjes bier als ingrediënt
  Wanneer u bier over heeft na het koken, is het gemakkelijk om datzelfde bier achteraf te drinken bij het klaargemaakte gerecht. Dit kan een goed idee zijn om de smaak in het gerecht te verlengen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Door te combineren met een ander bijpassend bier kunnen de smaken van zowel het gerecht als het bier dat u drinkt beter tot hun recht komen. Gebruik daarom eerder kleinere flesjes bier in plaats van grote flessen bij het koken. Zo heeft u geen of minder bier over na het koken en kan u kiezen welk bier u bij uw gerecht drinkt.
   
 2. Zorg dat de smaak van het bier bij het gerecht past
  Kies zoveel mogelijk voor dezelfde smaken in het bier en het gerecht om de ervaring te versterken: zoet bij zoet, bitter bij bitter, fruitig bij zomerse gerechten, kruidige bieren bij winterse gerechten,… Of ga voor tegengestelde smaken om een nieuwe ervaring te creëren: zout met zoet, pittig met verfrissend,… Dit principe is ook bij beerpairing belangrijk en een overzicht met enkele suggesties vindt u hier.
   
 3. Gebruik bieren met uitgesproken smaken
  Bieren met uitgesproken en bijzondere smaakcomponenten kunnen uw gerecht naar een hoger niveau tillen. Een smaakloos bier voegt niet veel toe aan uw gerecht. Dit laat u dus beter in de kast staan.
   
 4. Houd rekening met de bitterheid van het bier
  De kooktijd kan de bitterheid van het gerecht beïnvloeden. Hoe langer bier kookt, hoe bitterder de smaak. Voor een gerecht dat lang moet pruttelen, kiest u best een niet te bitter bier of voegt u het bier pas 10 tot 15 minuten voor het einde toe zodat het zeker niet kan inkoken.
   
 5. Voeg het bier geleidelijk toe
  Ook het toevoegen van te veel bier in één keer kan ervoor zorgen dat de bittere hopsmaak in het gerecht overheerst. Voor een evenwichtige dosering voegt u dus best het bier beetje bij beetje toe.
  Is het gerecht toch te bitter geworden? Dan kan u dit oplossen door de toevoeging van suiker (puur, in zoete vruchten zoals rozijnen en pruimen of in zoete groenten zoals wortel en paprika), citroensap, room of bindmiddel. Deze ingrediënten kunnen het gerecht weer in balans brengen.
   
 6. Proef regelmatig
  De gouden regel die alle chefs meermaals herhalen: proeven, proeven, proeven! Blijf gedurende heel het kookproces proeven. Zo kan u nog op tijd ingrijpen en corrigeren wanneer een bepaalde smaak domineert.
   
 7. Durf experimenteren
  Mislukt een gerecht of combineerde u enkele smaken die toch niet zo goed bij elkaar blijken te passen? Leer uit uw eigen fouten en laat het uw creativiteit niet afremmen. Blijf uzelf verbeteren en experimenteer erop los om steeds vernieuwende en smaakvolle combinaties op het bord te toveren.